mikä mieltä painaa

BJJ- hullua riepomista tatamilla vai taitavaa ja teknillistä urheilua?!

Brasililainen jujutsu on yksi maailman puhutuimmista kamppailulajeista tällä hetkellä. Laji perustuu heittoihin ja mattokamppailuun. Monet, jotka näkevät BJJ painijoita tatamilla, luulevat heitä jonkin sortin voimamiehiksi, jotka vain repii toista kaveria puvustaan mattoon ja hakee jotain ihme lukkoja. Todellisuudesahan laji perustuu laajalti teknikkaan ja sen käyttöön. Olen itse harratanut lajia kohta jo muutaman vuoden ja painolla ja voimalla ei ole niin suuri merkitys lajissa kuin luulisi. Salillamme käy monia itseäni jopa 30 kiloa laihempia kavereita ja he pyörittelee minua kuin leipuri pullataikinaa. OikeAlla tekniikalla ja tempolla saa jo aikaan ihmeitä matolla. Ikäkään ei ole este. Monet keski-iän ylittäneet miehet ovat aloittaneet painimisen ja tehneet siitä itselleen intohimon. 

Laji tuo monet sukupolvet ja sukupuolet yhteen. Tatamilla ei arvostella toisia vaan kannustetaan ja opetetaan uusia tekniikoita. Kesken painin saattaa kaveri huomauttaa puutteista tekniikassa ja palataan takaisin ja yritetään uudelleen. Yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne on tärkeä osa lajia. Kokeneemmat konkarit vetävät treenejä ja ovat aina paikalla neuvomassa. Peruskursilla on huonompi kuntoisempia kuin toiset, mutta heitä odotettaan, että he saavat suorituksensa loppuun ja kannustetaan jatkamaan vaikka ei jaksaisi. Itse pidän sitä hienona kuinka koomikko, lukio-opiskelija ja metallialan työmies tulevat toimeen mahtavasti!

Taistelutahto kehittyy valtavasti. Itse annoin aina periksi kaikessa. Nykyään taistelen jopa koetilanteessakin mahdollisimman hyvän suorituksen, vaikka en olisi lukennut paljoa. En luovuta heti siihen paikkaan vaan jatkan loppuun asti niin hyvin kuin voin.

Itse olen kasvannut henkisesti paljon viimeisen vuoden aikana lajin parissa. Aluksi en kestänyt jatkuvaa häviämistä ja lopetinkin BJJ:n siihen paikkaan. Veljeni sai minut takaisin lajin kuvioihin noin vuosi sittenja nyt olen alkanut arvostamaan häviötä kokemuksena ja yrittäny uudelleen. Häviöihin laijissa täytyy kuitenkin tottua, koska muuten mieli ei kehity oikeanlaiseksi lajiin. 

Brasililainen jujutsu on myös taidetta. Kun on käynnyt painimassa ja katselee videoita kotona, alkaa tajuamaam, etttä laji on elämäntyyli eikä harrastus. Kisoissa näkee, kuinka painiminen on intohimo ottelijoille ja kuinka se tuo onnea heidän elämäänsä. Monille on onnellistuutta se, että pääsee rankan t työpäivän jälkeen tatamille painimaan ja vapauttamaan stressiä. 

Kauneinta lajissa on se, että tekniikat ei ikinä lopu kesken. Voit aina keksiä uusia tekniikoita ja kehittää vanhoja. Kyllästyminen lajin yksitoikkoisuuteen ei siis tule ongelmaksi. Eli tie jujutsun parissa ei ikinä lopu. Se on loputon retki ilon ja kokemuksien parissa. Häviöt ja voitot muistetaan. Seminaarit ja salit ympäri maailmaa yhdistävät jokaista jujutsun harrastajaa. Lajissa ei tarvi kisata, paitsi oman mielen kanssa. Kisa siitä, että kestääkö häviön vai ei voi olla kova paikka monelle, mutta kokemuksesta voin sanoa, että ei se häviö niin hirveää ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.